FEATURED

F-16 Fighting Falcon

General Dynamics F-16 Fighting Falcon er et amerikansk flerrolle-kampfly. Flyet ble konstruert av General Dynamics som et forholdsvis lite og forholdsvis billig jagerfly, men har siden hatt stor suksess i roller mot både luft og bakkemål.

F-16 er det mest tallrike nåværende vestlige kampflyet, med over 4 000 eksemplarer produsert siden 1976. Selv om det ikke lenger produseres for det amerikanske luftforsvaret blir det fremdeles produsert for eksportmarkedet.

Flyet er regnet som godt egnet til luftkamp, og det var også det første amerikanske kampflyet som var i stand til å utføre 9 g manøver.

Første prototypen, YF-16, fløy i 1974. Flyet ble bestemt innkjøpt til det norske Luftforsvaret i 1975, og første fly ankom Rygge flystasjon 15. januar 1980. Det ble først anskaffet 60 F-16A (ensetere) og 12 F-16B (tosetere). Senere ble det anskaffet ytterligere to F-16B.

Kjeller har vært hovedverksted for norske F-16. Flyet vil fortsette å operere på Kjeller flyplass fram til 2023 hvor det fases ut og F-35 overtar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *