FEATURED

Veteraner flyr Spitfire igjen

I mai 1945 kom den norske flystyrken tilbake til Norge etter 5 år i utlendighet. De hadde deltatt i kampen mot Nazi-Tyskland på kontinentet, der slagmarken etterhvert sto, med stor suksess. Men tapstallene var store. Blant jagerpilotene var det kun 18 % som overlevde krigen, 68 % i kamp og 14 % under flytrening.

På Spitfire-dagen på Kjeller i 2015 fikk vi et gjensyn med 3 av dem, Wilhelm Mohr, Rolf Kolling og Annæus Schjødt. De fikk alle fly Spitfire igjen, noe de satte stor pris på.

Initiativtakere til Spitfire-dagen var Norwegian Spitfire Foundation som arbeider for å restaurere, sette i flydyktig stand og returnere et norsk Spitfire IX (PL258) til Norge. Målet er økt fokus på norske jagerflygeres betydelige kamp og ofre under andre verdenskrig, og viktigheten av å ære og hedre nordmenn som gav sine liv i kampen for landets frihet og selvstendighet.