NyhetSiste

Gloster Gladiator

I den flyhistoriske verden inntar Gladiator-flyet førsteplassen – foran flyet Tryggve Gran brukte til å krysse Nordsjøen i 1914 og foran det berømte Spitfire-flyet som norske skvadroner brukte senere under krigen. Først og fremst fordi Gladiatoren var den eneste flytypen som forsvarte Norge og norsk territorium på skjebnedagen 9. april 1940, i det som skulle bli norgeshistoriens første luftkamp.

På lik linje med Oscarsborg festning bidro Gloster Gladiatorene til at den tyske invasjonen av Norge ble forsinket slik at Konge, Regjering og Storting kom i sikkerhet. Dette la senere grunnlaget for videreføring av det norske flyvåpenet på alliert side med treningssenteret ”Little Norway” i Canada, og en imponerende krigsinnsats fra hele 5 flyskvadroner i England som ble finansiert av den norske eksilregjering i London. 2700 nordmenn tjenestegjorde i det norske flyvåpenet fra 1940-45.

I dag er deler av ett fly, Gloster Gladiator 423 bevart. Det arbeides nå for å bygge det opp igjen til flyvende stand slik at det kan vises operativt i hele landet og gjenfortelle historien fra de dramatiske dagene i april 1940. Arbeidet ledes av Stiftelsen Gloster Gladiator 423 på Kjeller. Så langt er prosjektet støttet av mange privatpersoner, Sparebankstiftelsen og Thon Stiftelsen. Som eneste fly er prosjektet også finansiert av Riksantikvaren. Fra 2020 har Stortinget innvilget støtte til prosjektet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *